Productinfo

 

Maître Bertrand

Nadere infoDe douceur d’Antan is een product dat zo recent is ontwikkeld, dat er geen klassieke recepten te vinden zijn waarbij gebruik gemaakt wordt van dit ingrediënt. Hedendaagse toepassingen heb ik ook niet kunnen vinden.


Ik heb daarom speciaal voor U een aantal toepassingen bedacht en recepten ontwikkeld. Het is mij een grote eer u deze als primeur te mogen aanbieden.


Vinaigre d’Orléans


De Douceur d’Antan is gemaakt op basis van Vinaigre d’Orléans van het huis Martin Pouret. Deze azijn is bereid volgens de traditionele “methode Orléonaise”, die van vader op zoon is overgedragen vanaf de 17e eeuw. Kenmerkend is de trage methode waarmee de azijn wordt gemaakt. Gedurende drie weken wordt wijn in houten eiken vaten bewaard totdat alle alcohol is omgezet in azijnzuur. Doordat de vaten slechts driekwart zijn gevuld, komt de wijn in aanraking met lucht en kan een biologisch process op gang komen dat voor de omzetting zorgdraagt. Vervolgens wordt de azijn gezuiverd en nog gedurende één jaar in eikenhouten vusten tot volle rijping gebracht.


Douceur d’Antan


Door toevoeging van kruiden, specerijen, vruchten- en groentenextracten wordt een verscheidenheid aan soorten azijn verkregen. De Douceur d’Antan wordt bereid naar een geheim recept waar onder meer cranberries, ahornsiroop en rode bieten aan de azijn wordt toegevoegd. Het resultaat is verbluffend.Toepassingen


Wenken vooraf


De Douceur d’Antan is een bijzonder product. Zij is zo zacht en zoet van smaak dat zij nauwelijks nog azijn genoemd kan worden. De smaak is uit zichzelf al zo compleet dat het puur uitstekend te gebruiken is.


Het vermengen met sterke smaakmakers als mosterd en olijfolie in bijvoorbeeld een vinaigrette, wordt door mij afgeraden. Het verhitten en lang doorkoken, bijvoorbeeld in de saus bij een gerecht is volledig nutteloos omdat de aroma dan vervliegt. Integendeel, de Douceur d’Antan dient op het laatst aan een gerecht of saus te worden toegevoegd, van de kook af en vlak voor het opdienen.


Sla


Samen met een smaakloze olie zoals zonnebloemolie of arachideolie kan de Douceur d’Antan prima combineren met sla, waarbij ik een Franse mache, wilde spinazie of eikenbladsla adviseer. Serveer daarbij een mooi stuk grove paté de campagne samen met geroosterd boeren volkoren brood, flink zwarte peper uit de molen en u heeft een prima voorgerecht.


Apéritief


De samenstelling van de kruiden van de Douceur d’Antan doet mij meteen denken aan speculaas en ontbijtkoek. Dit zijn specerijen die ik associeer met de kerstdagen. Om uw gasten meteen in de kerstsfeer te brengen en werkelijk te verrassen, stel ik als volgt voor. Doe een kleine scheut (ongeveer twee theelepels) Douceur d’Antan in een champagne flute voordat u de champagne inschenkt. Dit gaat natuurlijk ook prima met een droge witte wijn. In de zomer of tijdens het sporten is Douceur d’Antan in gewoon water overigens een uitstekende dorstlesser!


Wild


Maak de saus bij wild af met een kleine scheut Douceur d’Antan. Dit kan een stoofgerecht zijn zoals hazepeper of elk gerecht met haarwild zoals wildzwijn, ree of hert. Zoals gezegd, voeg de Douceur d’Antan toe van het vuur af, vlak voor het opdienen.


Dessert


De zoete smaak van de Douceur d’Antan maakt haar geschikt om te combineren met een dessert. Over vanille pudding of over roomijs, kan de Douceur d’Antan puur worden toegevoegd.  Indien wenselijk kan de Douceur d’Antan tot de helft worden ingekookt tot een stroperige en geconcentreerde substantie. Een perfect dessert bereid je door roomijs te serveren met aardbeien of rode bosvruchten die met Douceur d’Antan zijn gemarineerd.

Douceur d’Antan   (25 cl)  


Zachtheid van Weleer   Zoet, kruidig en sterk aromatisch


Een extatische mondvullende zachtzoetige kruidige sensatie van rode vruchten maakt zich meester van uw papillen bij het proeven van de Douceur d’Antan. Deze smaakmaker op basis van cranberry’s, rode bieten en speculaaskruiden is het nieuwste product van het Huis Martin Pouret en nog ongekend in Nederland. De subtiele aromatische substantie is zo geconcentreerd zoetig van smaak dat het zich uitstekend leent voor het afmaken van desserts; marineer rode bosvruchten met de Zachtheid van Weleer of schenk het puur over roomijs. Ook kunt U de Douceur d’Antan uitstekend combineren met wild.